BCD 40 jaar

Logo BCD2 2020 2Bridgeclub Doorwerth viert vandaag haar 40e verjaardag !

Lieve, beste leden van BCD

Streep door de rekening

Minder dan een jaar geleden, in de najaarsvergadering van 2019, herinnerde Fred van Leeuwen ons eraan dat we in 2020 het 40-jarig bestaan van Bridgeclub Doorwerth konden vieren. Niet lang daarna werden de voorbereidingen voor een lustrumfeest ter hand genomen en polsten we jullie belangstelling daarvoor. Maar toen kwam de 12e maart, een dag die we ons nog lang zullen heugen. Alle bridgeactiviteiten werden opgeschort en een paar dagen later werden alle evenementen verboden. Bridgeclub Doorwerth lag stil, De Uitkomst stond leeg, en het Lustrumfeest moest tot nader order worden uitgesteld.

Het is vandaag een bijzondere dag

Ondanks die teleurstellingen, willen we toch jullie aandacht vragen voor het feit dat vandaag precies 40 jaar geleden – 21 juni 1980 – Bridgeclub Doorwerth werd opgericht. De uitspraak “life begins at forty” is een bekende, waar velen zich aan vastklampen als ze die leeftijd bereiken. Dat geldt ook voor onze club, maar nu zit het allemaal een beetje tegen, om niet te zeggen heel erg tegen. Je zou zelfs van een midlife-crisis kunnen spreken, die ook heel vaak voorkomt rond die leeftijd. De meesten van ons zijn inmiddels een paar jaartjes ouder dan 40 en weten uit eigen ondervinding dat ook een midlife-crisis uiteindelijk weer voorbijgaat. Daar kunnen we vertrouwen uit putten. Ook al zijn we met Bridgeclub Doorwerth nog lang niet terug bij normaal, er zijn hoopvolle ontwikkelingen.

Een beetje historie

Omdat heel veel van de huidige leden van BCD niet op de hoogte zijn van wat er allemaal gebeurde zo’n 40 jaar geleden, gaan we even terug in de tijd. De eerste kiem voor de oprichting van Bridgeclub Doorwerth werd gelegd in het najaar van 1979 door Tony Charles, een van de vele jonge bewoners van de kort daarvoor opgeleverde clusterwoningen in Doorwerth. Hij legde contact met de ook daar wonende Piet Noordeman, die niet alleen goed kon bridgen, maar ook over de nodige didactische capaciteiten beschikte. Omdat er nog geen internet was, werd er een ouderwets papieren rondschrijven in de brievenbussen van de clusterwoningen gedaan om de belangstelling voor een bridgecursus te peilen. Daarop kwam veel respons en in januari 1980 werd met een kleine 40 deelnemers gestart met een cursus in Kievitsdel, De Uitkomst bestond immers nog niet.Op dinsdag 15 april 1980 vond een eerste competitie-avond plaats, met een eenvoudig wedstrijdreglement, opgesteld door Piet Noordeman. De eerste deelnemers waren bijna allemaal echtparen. Een paar maanden later, op zaterdag 21 juni 1980, werd de oprichtingsvergadering van Bridgeclub Doorwerth gehouden in het zaaltje van muziekvereniging KNA (Kunst na Arbeid), dat op de plek stond waar later De Uitkomst is verrezen.Het eerste bestuur bestond uit Fred van Leeuwen, voorzitter, Rik Bol, secretaris, Eby Ilmayer, penningmeester en Piet Noordeman, wedstrijdleider. Drie van die vier zijn nu nog lid ! Op dinsdag 26 augustus 1980 begon Bridgeclub Doorwerth, inmiddels ook aangesloten bij de NBB, met een reguliere competitie met 47 leden. De contributie bedroeg toen 75 gulden per jaar, precies hetzelfde bedrag dat we nu in Euro’s vragen.

De Uitkomst

KNA gebouwIn het eerste verenigingsjaar groeide BCD tot 65 leden, en in 1998 had de club ongeveer 100 leden. De speel-/cursuslocaties waren achtereenvolgens Kievitsdel, het KNA-gebouw en het Trefcentrum aan de Van der Molenallee. Toen dat moest verdwijnen hebben die 100 leden een huzarenstuk geleverd door met heel veel zelfwerkzaamheid De Uitkomst neer te zetten. De aannemer leverde met een zeer summier bestek een casco opgeleverd gebouw, en de afbouw moesten de leden zelf doen. Zeven maanden na de aanbesteding werd het gebouw op donderdag 27 augustus 1998 feestelijk geopend door toenmalig wethouder Kroese.

Gestage groei

De club groeide gestaag en na het samengaan met de NRBO in 2009 telde de club 370 leden. Met de komst van de OTV-bridgers en dankzij de instroom van cursisten bereikten wij in 2015 een voorlopig hoogtepunt met 409 leden, en daarna is het ledental weer wat afgenomen tot de huidige circa 350. Wat er de komende jaren staat te gebeuren, en wat de gevolgen zullen zijn van de COVID-19-perikelen is moeilijk te voorspellen.

Een beetje vreemde verjaardag

Het is en blijft natuurlijk vreemd dat we op deze wijze stil moeten staan bij onze 40e verjaardag en dit 8e lustrum: afstandelijk, niet erg feestelijk en meer terugkijkend dan vooruitblikkend. Maar het is nu even niet anders. Dat geldt voor ons als bridgeclub, maar ook voor velen van ons en onze naasten, die ook bijzondere dagen hebben om bij stil te staan, maar dat niet kunnen doen op de manier zoals ze gewenst hadden. We kunnen daarom alleen maar hopen en elkaar toewensen dat we - naast dat we weer snel als vanouds kunnen bridgen in De Uitkomst - ook weer in grote gezelschappen feest kunnen vieren als daar een aanleiding voor is. Het 40-jarig bestaan van BCD  is zeker zo'n reden, naar wanneer we dat kunnen vieren, is nu helaas nog niets over te zeggen. Maar het gaat zeker nog gebeuren !

Tenslotte

Wij volgen de ontwikkelingen, richtlijnen en aanbevelingen nauwgezet, en zullen jullie op de hoogte houden van wat wij denken dat mogelijk en verantwoord is, en dan in goed overleg met de leden volgende stappen zetten op weg naar het oude normaal. Als je vragen hebt: jullie weten ons te vinden. Onze contactgegevens staan op de website (> clubinfo > bestuur en medewerkers). Of je kan een mailtje sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met onze allerbeste groeten en blijf gezond !

Het BCD-bestuur

Ruud Vellema                                                            Tjitze van der Sluis

Liesbeth Kruithof                                                       Jan Willem Jansen

Dinco van der Stoep