Een paar globale regels over wat mag en wat moet.
- Gezegd is gelegd en gepakt is gepakt
Als de leider een kaart in de dummy heeft genoemd om te spelen, dan moet die kaart gespeeld worden.
Rommelen in het biedbakje is niet toegestaan. Eerst goed nadenken dan pas pakken - De Dummy.
De dummy mag zich niet met het spel bemoeien. Hij mag alleen proberen te voorkomen dat de leider van de verkeerde kant speelt. - Wie mag wat zeggen?
Als zich een onregelmatigheid aan tafel voordoet, dan is het in eerste instantie aan de linker tegenstander om daar iets van te zeggen. In het algemeen heeft hij dan de keuze de onregelmatigheid te accepteren of niet te accepteren. Bij niet accepteren moet altijd de arbiter gevraagd worden.
Een paar voorbeelden: - Iemand biedt voor zijn beurt
- Iemand komt uit voor zijn beurt
- Iemand doet een onvoldoende bod
- Aan het eind van een spel
Ruim de gemaakte slagen pas op, als door alle vier spelers het resultaat is bevestigd en als er geen onregelmatigheden zijn vastgesteld.
Alerteren
De hoofdregel voor het alerteren is : Je moet biedingen alerteren waarvan je kunt vermoeden dat de tegenpartij er zonder waarschuwing een andere betekenis aan toekent.
Een paar veel voorkomende voorbeelden waarbij je moet alerteren:
* 1♣- opening als dat een twee kaart kan zijn
* De afspraak dat het antwoord van 1♥ of 1♠ na een 1♣- opening een vijfkaart belooft is, kan voor de tegenstanders zo ongebruikelijk zijn dat die afspraak wel moet worden gealerteerd.
* De Stayman en Jacoby biedingen na de 1SA /2SA openingen EN de kunstmatige antwoorden daarop
* Alle kunstmatige biedingen na bijvoorbeeld een sterke of zwakke opening en de antwoorden daarop
* Het is wenselijk om zwakke sprong volgbiedingen of zwakke sprong volgantwoorden te alerteren, als je denkt dat je daarmee de tegenstanders op het verkeerde been zet. Zie de hoofdregel
* Elke conventionele bieding moet gealerteerd worden. Een uitleg als Lavinthal, Muiderberg of Montreal is dan onvoldoende
* Als een bieding onduidelijk is mag je altijd vragen om een nadere uitleg
Verzaken is menselijk
Als de verzaking later ontdekt wordt kan hij niet meer hersteld worden, de verzaking is dan "voldongen". Let op: Er volgt dan geen straf, maar een rechtzetting. Als de verzaker (niet zijn partner!) door de verzaking de slag heeft gemaakt en hij maakt daarna nog een slag dan moet de verzakende partij twee slagen overdragen.
Als de verzaker door de verzaking de slag niet heeft gemaakt, maar de verzakende partij daarna nog een slag dan moet de verzakende partij één slag overdragen.